ProTechWang Weblog

Perniagaan, Info Online & Mahir Komputer

Masalah Aku dan Tsunami Wang

Posted by protechwang di Julai 22, 2006

21 Julai 2006 2:13PM

List yang telah di buat

  1. Set up email utk yahoo groups
  2. Mula 15/4/2006 – 6/5/2006 klik thru cuma 92
  3. Then aku cuba freerival.com cuma dapat 2 klik thru aje

Masalah

  1. Email under mailto:khmh77@yahoo.com.my dah 1GB dah tak larat nak check banyak spam dari groups yang aku join tak sempat nak delete.
  2. Yahoogroups aku kena blok sebab rebouncing satu yahoogroups hantar spam(lebih kurang 150 email spam sehari utk satu group ) aku join 21 groups yahoo x 150 email spam = 3150 email, last aku check email aku ada +/- 65000 email yang aku dah tak larat nak klik dan baca. then moderator group stop hantar email kat akaun aku sebab dah penuh 1GB.

Kesimpulan: Promosi cara Akmal dah terkena kat saya email saya dipenuhi spam email. Jika anda subscriber FTW kongsi bersama cara promosi program affiliate yang berkesan.

 

Web link direktori and program affiliate Malaysia

 

http://www.protechwang.com/

Posted in Forum Perniagaan, Program Affiliate, Web Perniagaan | 14 Comments »

Alang ~ Formula Beliau Menjalankan Perniagaan Online

Posted by protechwang di Julai 22, 2006

21 Julai 2006 12:20 PM

Salam sejahtera

Pada 19 Julai En. Gobala Krishnan (Chapter-M) telah menemuramah En. Samsul Zamzuri Abu Bakar aka Alang (RajaAdsense) mengenai pengalaman beliau dalam menjalankan perniagaan online. Saya dapati saudara alang mempunyai idea-idea yang menarik yang boleh kita kongsi bersama dalam perniagaan online kita. Di sini saya melalui blog Gobala Krishnan (Internet Marketing Asia) ingin berkongsi dengan anda bagaimana alang menjalankan perniagaan online beliau dan idea-idea beliau yang mendapat sambutan seperti www.50pageswebsite.com , www.1000textlinks.com dan lain lain lagi. Ikutilah wawancara ini untuk dijadikan panduan kita dalam menjalankan perniagaan online

 

http://www.gobalakrishnan.com/

Posted in Blog Rujukan, Blog Teknik, Forum Perniagaan, Web Perniagaan | 4 Comments »

Buat baik berpada-pada

Posted by protechwang di Julai 21, 2006

19 Julai 2006 4:28PM

 

Post saya kali mengenai buat baik berpada-pada. Pada siapa kita nak buat baik? Hehehe pada semua kawan kita, jiran kita, teman sekerja kita, bos kita(bukan tujuan mengampu ye) rakan internet kita, moderator forum yang kita join, adik-beradik kita, keluarga kita pendek kata dengan semua lah yang berada di sekeliling kita. Kenapa kena buat baik pada mereka? Soalan tu saya rasa anda semua boleh jawab dalam diri anda masing-masing.

Perkara buat baik berpada-pada banyak boleh menolong kita, bukan untuk masa sekarang tetapi untuk masa hadapan juga. Contohnya seperti saya, saya bekerja sebagai project engineer untuk kontraktor swasta dekat Puchong. Projek upgrade jalan lama ke jalan baru. Pada mula sampai saya telah berfikir situasi kerja yang bakal saya hadapi iaitu berjumpa dengan orang ramai disepanjang jalan untuk beri penerangan tentang projek saya. Maklumlah penduduk ni banyak kerenahnya. Kalau masalah kerja tu saya rasa selagi projek yang saya handle ni tak siap selagi itulah masalah-masalah akan timbul. Tapi masalah seperti ini sudah jadi kebiasaan pada saya, kalau timbul masalah kita cuba selesaikan satu persatu agar semua orang puashati kita dapat selesaikan masalah.

Hari ini pertolongan yang telah saya berikan kepada penduduk di sepanjang jalan projek saya ialah:

  1. Satu gerai ah so @ nyonya gerainya saya hendak robohkan kerana termasuk dalam kawasan kerja saya. Minta pertolongan agar kedainya yang baru dibekalkan dengan supply air dari Syabas. Semalam saya bawa nyonya ni ke pejabat Syabas dan tanya pihak berkenaan bagaimana nak apply air untuk nyonya tersebut. Pihak Syabas berikan penerangan, kemudian saya contact sub-kontraktor saya bahagian penyambungan paip air hari ini settle, sub-kon tersebut telah pun memulakan kerja pemasangan paip ke kedai nyonya tersebut:)
  2. Petang pulak masa minum teh disebuah gerai, sebelah gerai tersebut adalah bengkel baiki kereta. Sebiji lori 1 tan hendak keluar dari bengkel tersebut tetapi jalan ke bengkel tersebut terlalu curam dan jalannya pula berbatu-batu. Bila lori ni undur susah dia nak keluar kerana jalan berbatu dan licin. Banyak kali pemandu lori tu cuba undur tapi tak boleh. Oleh kerana mesin backhoe saya ada berhampiran dengan bengkel. Saya beritahu pemandu lori tersebut tunggu sebentar, saya akan panggilkan mesin backhoe itu untuk menarik lori tersebut keluar. Dengan menggunakan mesin backhoe tersebut senang sahaja lori tersebut undur dan keluar dari bengkel tadi.

Kesimpulan: Jika kita nampak sesiapa dalam kesusahan kita cuba bantu mereka. Sama juga dalam alam cyber, masyarakat kita masih kabur lagi dalam penggunaan komputer, pengaturcaraan, sistem dan banyak lagi. Bagi mereka yang ada kepakaran tu, bantu-bantulah agar semua boleh mendapat ilmu. Contoh forum wangcyber.com portal komuniti untuk mencari sumber rujukan perniagaan online. Moderator dan rakan-rakan dalam forum boleh membantu anda jika ada kemusykilan dalam perniagaan online.

 

Portal komuniti sumber rujukan online http://wangcyber.com/forum/

 

Posted in Perjalanan Hidup | 1 Comment »

Perniagaan Internet Anda

Posted by protechwang di Julai 18, 2006

Salam sejahtera

Berminat untuk mengetahui cara-cara  menjalankan perniagaan internet . Ketahui teknik, tips dan trik menjalankan perniagaan online ini. Kita diskusi bersama. Pandangan, cadangan dan teknik yang anda aplikasikan kita kongsi bersama.

http://groups.google.com.my/group/Perniagaan-Internet-Anda

Anda anda sebarang pertanyaan mengenai perniagaan internet, affiliate program, adsense google boleh email kepada saya.

(Notice: Jangan SPAM e-mail ini. Thanks)

Perniagaan-Internet-Anda@googlegroups.com 

Posted in Forum Perniagaan | 2 Comments »

AutoResponder

Posted by protechwang di Julai 18, 2006

18 Julai 2006 4:19 PM

Auto Responder

AutoResponder merupakan cara promosi yang berkesan dalam perniagaan online. Berupa perisian yang membenarkan anda memberi reaksi melalui email secara automatik. Cuma tulis email anda ikut turutan dan autoresponder akan menghantar email tersebut kepada penerima mengikut waktu yang yang diarahkan secara automatik.

 

Program autoresponder:

http://www.getresponse.com/

http://www.aweber.com/

 

Wassalam

Posted in Blog Teknik, Links Perniagaan | Leave a Comment »

Fakta Benar dan Fakta Salah Perniagaan Online

Posted by protechwang di Julai 18, 2006

18 Julai 2006 3:56 PM

Fakta Benar

1. Perniagaan online adalah untuk semua. Bukan untuk individu yang mahir mengenai komputer.

2. Perniagaan online tidak memerlukan modal yang besar. Sekadar peralatn lengkap komputer dan talian internet sahaja.

3. Perniagaan online tidak memerlukan pengalaman. Apa yang perlu cuma produk sahaja. Tiada produk? Cubalah jual produk orang lain dulu. Contoh dalam program affiliate kebanyakkannya jual e-book.

4. Laman web cubalah buat satu laman web biasa dulu tak payah yang ada audio dan grafik canggih. Contoh laman web seperti www.protechwang.com laman web ini berdasar web link direktori sahaja.

5. Menjadi jutawan dengan perniagaan internet! Hehehe…saya sebenar tak berapa gemar perkataan jutawan ni…dalam perniagaan online ini sebenarnya minat hendaklah datang dulu baru disusuli dengan strategi yang boleh mendatangkan RM.J

6. Komputer kena 24 jam buka!Cuma sistem sahaja yang beroperasi, yang anda perlu buat cuma monitor sistem penjualan anda sahaja.

 

Fakta Salah

1. Tidak pandai guna komputer tidak berpeluang menjalan perniagaan online.

2. Modal besar diperlukan untuk simpan stok yang nak dijual.

3. Tiada pengalaman dalam penggunaan internet.

4. Tiada laman web, bagaimana nak buat perniagaan online.

5. Jadi jutawan dengan perniagaan online. Mengarut je!

6. Perlu pasang komputer dan internet 24 jam?!

Kesimpulan = perniagaan online + anda + usaha promosi = RM

 

 

Posted in Forum Perniagaan, Web Perniagaan | 2 Comments »

Links Perniagaan

Posted by protechwang di Julai 18, 2006

 

 

18 Julai 2006 2:15PM

 

 

Sekiraya anda ke laman web direktori link saya, anda dapati terdapat banyak link di sidebar kiri dan sidebar kanan. Satu kategori pada blog saya iaitu Links Perniagaan akan menerangkan laman web dan fungsi-fungsinya yang boleh anda guna pakai untuk anda menjalankan perniagaan online sekarang.

Direktori links web

 

www.protechwang.com

Posted in Blog Teknik, Web Perniagaan | Leave a Comment »

Adsense dan SEO

Posted by protechwang di Julai 18, 2006

17 Julai 2006 1:02 PM

Menjalankan Kajian Adsense (Search Engine Optimization ~ SEO)

Di dalam menjalankan kajian untuk niche atau keywords untuk laman website yang akan dibina beberapa kajian ke atas keywords perlu dijalankan. Salah satu web tools yang digunakan adalah www.nichebot.com dan di bawah adalah kajian yang perlu dilakukan.

  1. Tajuk Yang Berpotensi

Pemilihan tajuk adalah penting dalam laman web. Sama ada anda ingin menjual sesuatu produk barangan seperti buku, pakaian, perisian komputer atau apa-apa jua barang. Ingat! dalam internet apa-apa barang sahaja boleh dijual tetapi boleh menarik pelanggan sama ada benda yang kita guna hari-hari, barangan unik dan antik, komputer lama dan banyak lagi barangan. Servis perkhidmatan pula seperti pembinaan laman web, penyediaan web hosting dan lain-lain perkhidmatan.

2. Lakukan Kajian Pesaing

    Kajian pesaing adalah penting untuk mengetahui produk yang akan dipasarkan mempunyai potensi atau tidak. Contoh jika anda ingin meniagakan satu produk seperti buku taipkan pada search enjin berapa output mengenai buku keluarkan. Cuba pula buku cerita, kemudian buku cerita klasik anda hendaklah mencuba kecilkan skop tajuk anda tetapi ingat mestilah ada keunikan pada keywords anda.

    3. Pengembangan Idea

    Kembangkan idea anda daripada keywords yang anda pilih.

    4. Sediakan laman web untuk senaraian carian enjin (SEO)

    Laman web yang di senaraikan mempunyai senaraian di search enjin. Seeloknya di Page Rank 1-10

    5. Pautan Links

    Pautan links kepada web yang mempunyai niche atau keywords yang serupa dan sama.

    6. Pemerhatian dan Statistik

    Lakukan pemerhatian ke atas web anda sama anda anda sudah berpuashati dengan input yang anda masukkan dan lakukan kajian statistik bilangan pengunjung ke laman web anda.

    Ketahui web direktori link dan program affilliate malaysia

    http://www.protechwang.com/

    Posted in Adsense 1 Minit, Blog Teknik | Leave a Comment »

    Siti Nurhaliza

    Posted by protechwang di Julai 18, 2006

    18 Julai 2006 10.04 AM

    Salam sejahtera

     Siti Nurhaliza telah membuat pengumuman akan berkahwin dengan Dato `K` 21 Ogos ni. Apa kena mengena dengan saya. Cuma peminat jauh yang ambil tahu serba sedikit perkembangan artis tanah air kita. SITINURHALIZA merupakan satu ikon dalam negara kita dan saya nak berkongsi dengan anda semua bahawa carian google telah menyenaraikan SITI NURHALIZA sebagai carian maklumat yang sering di cari oleh rakyat Malaysia (News Straits Times, Friday 14 July 2006)

    Nama Siti Nurhaliza sering di cari oleh rakyat Malaysia melalui enjin carian google. Siti juga merupakan satu individu yang telah tersenarai dalam Google`s Monthly Zeitgist yang telah menyenaraikan 15 carian paling tinggi dalam satu-satu negara. (Google juga telah membuat survey ke atas 30 negara yang lain). Siti juga telah berada dalam senarai teratas sejak bulan Februari 2006 hingga sekarang.

    Mengikut jurucakap Google`s di Singapura Eileen Rodriguez keputusan enjin carian menunjukkan data pencari maklumat pengguna internet di Malaysia melalui www.google.com.my website sahaja. Tidak termasuk dari domains google.com.

    Apa kaitan pula dengan perniagaan online. Jika anda memikirkan satu niche carilah niche yang unik dan popular untuk website anda. Kemudian carikan satu keywords atau cantuman dua perkataan untuk menjadikan satu keywords yang anda rasa sesuai dengan niche anda. Seeloknya keywords anda boleh dipelbagaikan sehingga 20 keywords yang berlainan. Cari maklumat berdasarkan keywords yang anda pilih. Masukkan semua niche, keywords berserta maklumat dan artikel dalam website anda. Anda telah mempunyai satu website yang mempunyai ciri-ciri yang membolehkan web anda di PR 1- 10 di google, yahoo ataupun di search enjin yang lain.

     P/S – Apa yang saya tulis cuma gambaran umum sahaja, apa-apa jua maklumat, niche, keywords yang anda cari dalah hasil usaha anda sendiri. Dare To Try & Dare To Failed. Anda pula bagaimana?

     
    www.protechwang.com

     
    Wassalam

    Posted in Blog Teknik | 2 Comments »

    Posted by protechwang di Julai 17, 2006

    17 Julai 2006 4:24 PM

     

    Salam sejahtera.

     

    Aik…rajin post kat blog saya ni. Hehehehe…bukan sebenarnya saya post blog kat site off tanpa internet line. Macam mana pulak tu…begini masa kerja saya banyak menggunakan komputer untuk membuat surat kepada client, buat claim progress untuk projek, buat certificate payment sub-contractor dan lain-lain lagi. So… masa type tu idea perniagaan online tu sentiasa berlegar-legar dalam fikiran tapi line internet takde kat site office saya. So untuk tidak buangkan sahaja idea perniagaan online saya tu saya set up satu file guna ms word kemudian taip apa yang terfikir dalam fikiran saya. Bukan apa, sampai rumah nanti idea tu semua hilang dah sebelum sempat saya buka komputer kat rumah(rumah ada service internet). Apa yang saya taip saya save kat pendrive. So bila dah online masuk kat blog wordpress saya cuma copy and paste aje. Dah ada post pun kat blog saya. Hehehehe….so dah jimat masa dah boleh lebih masa sikit browser kat internet.MASA ITU EMAS….itulah teknik saya post dalam blog, copy and paste. Tak semestinya masuk internet dulu baru post kat blog. Anda pula bagaimana?

     

    Wassalam

    Posted in Blog Teknik | 3 Comments »